HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

 Baróti hegységből eredő Nagypatak völgyében fekszik, 604 m. magasan, a megyeközponttól 6 km-re. A községet közigazgatási szempontból két település alkotja: Sepsiköröspatak (községközpont), és Kálnok falu. A község lakossága 2009-ben 2369 fő   volt.

KOROSPATAK

 A Kálnoky grófi család ősi székhelye egykor egy egyházközséget alkotott Kálnokkal. Hosszú ideig Sepsiköröspatak közelében külszíni művelésű bánya létezett, amely gyakran infrastrukturális problémákat okozott az itt élőknek. A községközpont egyik látványossága a 14. századból származó római katolikus templom.

 Az 1859-69 között szinte teljesen újjáépített épület ugyan a középkori stíluselemeiből semmit nem örzött meg, azonban az újjáépítést követően, 1890-ben töredékes felfestmények kerültek elő a szentély délkelti oldalán. A községben számos unitárius és református vallású élt és él, akik a múltban a katolikus templomot használták, addig a katolikusok a  Kápolna hegyen található kis templomban húzódtak meg. A reformátusok Kálnoky Farkas patrónus jóvoltából külön templomot kaptak a 17. században. A falu utolsó házai feletti hegytetőn egykor tojásdad alkú vár volt, amely megyénkben az egyik legrégebbi várnak számít.

 A 17. század derekán felépült Kálnoky család ősi kastélya többszöri átalakítás eredménye. Jelenleg leromlott állapotban van. A faluból kivezető vadasi úton a Baróti hegység gerincére juthatunk, ahol a sok kiránduló által kedvelt hely a Vadas tető tárul elénk. Kálnok a 19. század végén lótenyésztés révén vált ismertté, a sepsiszentgyörgyi ménteleppel együtt katonai célokra neveltek itt lóállományt. Református vártemplomának alapjai a 13-14. századra datálhatóak, a reneszánsz végén festett kazettás mennyezetet kapott. Szép fatornya 17. században épült. A szintén műemlék unitárius temploma 1674-ben épült fel. A baróti hegység a Kálnokról is elérhető a turistajelzés mentén.