HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

CONTACT

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

 

borito BBQ

BBQ - program


 

Nőnap 2019
-
Bodoki művelődési ház - a három falu nyugdijas nőszemélyei
( Bodok, Oltszem, Zalán)

FALUNAPOK

2018

 FEJLEC LOVAS 2018

XV. BODOKI NAPOK

NEMZETKÖZI FOGATHAJTÓ VERSENY

2018 JÚLIUS 6-8

JÚLIUS 6, PÉNTEK

12,00 - Díjhajtás és bemutató

JÚLIUS 7, SZOMBAT

11,30 - Pályaismertető

12,00 - Maratonhajtás

17,00 - Voltizs (lovastorna)

18,00 - Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatója

19,00 - Tanulók Háza moderntánc előadása

20,00 - Zöldi Lara könnyűzenei énekes műsora

21,00 - Vezuvius koncert

22,00 - Withe Nights koncert

JÚLIUS 8, VASÁRNAP

12,00 - Akadályhajtás és díjhajtás

16,00 - Pászka Lehel lovasíjász bemutatója

17,00 - Zöld Fenyő Néptánc Együttes előadása

18,00 - Fúvó Shock orchestra előadása

19,00 - Rustic Band koncert

21,00 - Titán koncert

23,00 - Tűzijáték

Országos, majd nemzetközi verseny

2018-1

Május 17–20. között az oltszemi maratonhajtó-pályán szervezi meg az év első országos fogathajtó versenyét a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Romániai Lovas Szövetség. A tavaly átadott, Európa és világviszonylatban is egyedinek számító oltszemi pálya immár második alkalommal ad otthont az országos fogathajtó versenynek, amelyre 16 fogat nevezett be.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a közelgő esemény kapcsán kifejtette: Bodok község méltán foglal helyet a székelyföldi lovas rendezvények házi­gazdái között a májusi, illetve a júliusban esedékes I. nemzetközi fogathajtó – 2 és 3 csillagos – versennyel, mely utóbbi pontgyűjtő megmérettetéssel Bodok is bekerült, egyetlen romániai településként, a fogathajtás 2018-as versenynaptárába, Hollandia, Németország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok mellé.
Fodor István, Bodok község polgármestere elmondta, már javában zajlanak a díjhajtás, maraton- és akadályhajtó versennyel járó előkészületek, a benevezett lovakat ezúttal is a kastély udvarán felállított mobil boxokban helyezik el, a hajtók és segédek elszállásolását pedig a környező településeken igyekeznek megoldani. A pálya területrendezése is a vége felé jár. „Idén is, csakúgy, mint tavaly, a község lakói sokat segítettek a munkálatokban. Örülünk, hogy évről évre nő a lovas rendezvényeink színvonala, idén két megmérettetésnek is otthont adunk” – emelte ki az elöljáró. 
A májusi versenyre 16-án érkeznek a fogatok, csütörtökön, a 15 órai technikai ülést követően orvosi vizsgán vesznek részt, pénteken 11 órakor a díjhajtásra, szombaton, szintén 11 órakor, a maratonhajtásra, vasárnap 12 órakor pedig az akadályhajtásra kerül sor. <<

 
Nőnap 2018 -
Bodoki velődési ház - a három falu nyugdijas nőszemélyei
( Bodok, Oltszem, Zalán)
Nonap-2018_01.JPGNonap-2018_02.JPGNonap-2018_03.JPGNonap-2018_04.JPGNonap-2018_05.JPGNonap-2018_06.JPGNonap-2018_07.JPGNonap-2018_08.JPGNonap-2018_09.JPGNonap-2018_10.JPGNonap-2018_11.JPGNonap-2018_12.JPGNonap-2018_13.JPGNonap-2018_14.JPGNonap-2018_15.JPGNonap-2018_16.JPGNonap-2018_17.JPGNonap-2018_18.JPG
 

ZILELE COMUNEI

FALUNAPOK

2017 

2017bodok program 02

 

 
Jövőre nemzetközi versenyt szerveznek Oltszemen

Közösen sikerül!

 
A bodoki fogat a frissen festett akadályokkal ismerkedik

 

Július 7-9. között Oltszemen rendezi meg az országos kettes fogathajtó verseny 2. fordulóját Kovászna Megye Tanácsa, a Román Lovas Szövetség és a bodoki önkormányzat, utóbbi az eseménnyel egybekötve szervezi meg a községi napokat is.

A rendezvény helyszínéül az oltszemi kezelőközpont előtt kialakított héthektáros, a nemzetközi normáknak megfelelő maratonhajtó-pálya szolgál. Az országban egyedinek számító pálya hosszú munka eredménye: a helyi és a megyei önkormányzat már tavaly elkezdte a területrendezést, az akadályok faanyagának előkészítését, amelyek most már végső formájukban állnak a rendeltetési helyükön. Fodor István polgármester köszönetét fejezte ki mindazon cégeknek és magánszemélyeknek, akik nagylelkűen támogatták a beruházást.

Bővebben: JÖVŐRE NEMZETKÖZI VERSENYT SZERVEZNEK OLTSZEMEN

NŐNAP 2017

 

Bodoki óvoda tanoncainak,
karácsonyi csomagot adományozott a Sepsiszentgyörgyi Rotary Klub

Karacsonyi csomag 2016_1.jpgKaracsonyi csomag 2016_2.jpgKaracsonyi csomag 2016_3.jpg

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Mesekunyhó Sepsibodokon

2016. december 20., kedd, Közélet

 
A szerző felvétele
A szerző felvétele
Advent negyedik vasárnapján avatták a mesekunyhót Sepsibodokon, miután a falu nagytelepülés kategóriában idén áprilisban megnyerte a Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett vetélkedőt. A mesekunyhót a református gyülekezeti teremben tartott istentisztelet után adták át, az ünnepi alkalmat a gyülekezet furulyás csoportjának műsora, szeretetvendégség, mesék és gyerekfoglalkozások tették emlékezetesebbé.
Nyáron a közösség sokat gondolkodott és dolgozott, amíg felkészültek a mesekunyhós király fogadására, de most, advent utolsó vasárnapján, amikor minden királynál hatalmasabb király érkezik, vajon megvan-e bennünk ugyanaz a láz, izgalom, vajon felkészültünk-e a fogadására? – tette fel a kérdést Roth Levente lelkipásztor az ünnepi istentiszteleten.
A lelkész kifejtette: a karácsonyra való készülődés általában más jellegű szokott lenni, mint a Jézus Krisztussal való találkozás előtti. Az advent lehetőséget kínál arra, hogy számba vegyük hibáinkat, bűneinket, és örüljünk annak, hogy az érkező Krisztus eltörli ezeket. 
Az istentisztelet után a gyülekezet furulyás csoportjának műsora következett, majd a vendégek nevében Benkő Éva, a Guzsalyas Alapítvány és Játszóház munkatársa átadta a jelenlévőknek Gergő királyfi, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a megyei tanács üdvözletét, majd egy mesét mondott a vadászfiúról és a sasról, melyből megtudhattuk, honnan ered az ünnepség, miként tanult meg az ember ünnepelni. A mese után gyerekek és felnőttek egyaránt megcsodálhatták a vadonatúj mesekunyhót, majd mindenki visszatért a gyülekezeti terembe a szeretetvendégségre, és egy Benkő Éva által irányított közös, inter­aktív mesére.
Péter Orsolya, a művelődési központ munkatársa lapunknak elmondta: Nagyajta és Fotosmartonos, a 2012–2013-as évad nyertesei után idén Páván és Bodokon avattak mesekunyhót. Ezek a játszóházak felépítésükben megegyeznek, de kinézetükben különböznek egymástól. A bútorokat a Haszmann Pál-tájmúzeumban készítették és festették, a nemezszőnyegeket és játékokat a Guzsalyas Alapítvány készítette, a többi játékot pedig a sepsiszentgyörgyi D-Toys gyártotta. Nem mindegy, milyen környezetben nőnek fel gyermekeink – mondta Roth Levente lelkipásztor –, ilyen közösségi térben minden bizonnyal jobb ízlésű és világlátású fiatalok nevelkednek.

 

Nagylelkű ajándék

Trakehneni vérvonal a Mikó-birtokon   

image
Ló és ember barátsága. A polgármester (jobbról) érthetően örül a csikóknak
Két másfél éves, Oltszemről elszármazott, Lobogó vérvonalú csikóval gazdagodott a Mikó-birtok lóállománya annak a felajánlásnak köszönhetően, amely magyarországi támogatók nagylelkűségét dicséri.

A 800 ezer forint értékű Maxim Bájos és Fernándo Kedves nevű csikókat – Fodor István polgármester megkeresésére – a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, többszörös fogathajtó világbajnok Lázár Vilmos és testvére, a szintén sokszoros fogathajtó világbajnok Lázár Zoltán, valamint Mondok József, Izsák város polgármestere, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, továbbá az anyaországi Duna Aszfalt Kft. vásárolták meg közösen, és adományozták a helyi önkormányzatnak.

Bővebben: Trakehneni vérvonal a Mikó-birtokon 

 

Oltfejben szárba szökkennek az álmok


 
Oltszemi vérvonalú csikók kerültek haza. Albert Levente felvételei
Oltszemi vérvonalú csikók kerültek haza. Albert Levente felvételei
Bodoki Henter Károly-iskola
Bodoki Henter Károly-iskola
Szász István
Szász István
Felépült a zaláni ravatalozó. Szász István e felvétele
Felépült a zaláni ravatalozó. Szász István e felvétele
Bodokon újratermeli magát a múlt, szárba szökkennek az elképzelések. Az Olt-menti nagyközség polgármesterével, Fodor Istvánnal vettük számba, mi történt az elmúlt időszakban.

Felmenőimnek, a Bodoki Hentereknek nyomát keresve vezettek a szálak a magyarországi Gyulára, ahol nemcsak életművüket ismertem meg, hanem sírjukra is virágot helyeztem. A Bodoki Henterek ősei a háromszéki szabadságharc hősei voltak, egy „vízépítő Henter mérnök” – a Bodoki Henter Károly – pedig névadója lett a most felújított központi iskolának. A polgármester sorolja: „Kicseréltük az iskolaépületen a cserépfödémet, a nyílászárókat, a padlózatot, elvégeztük a belső-külső meszelést, festést, a külső szigetelésre pedig hamarosan pályázatot szeretnénk benyújtani. Napelemes felszerelésre pályáztunk a bodoki sportcsarnok és az oltszemi kezelőközpont épületeire azzal a céllal, hogy tűzifát spóroljunk, és nyáron is meleg fürdővizet tudjunk szolgáltatni az azt igénylőknek.” 
Hamarosan napvilágot lát a Háromszék Vármegye Kiadó által megjelentetett Bodok sorozatkötet, amely rögzíti a településhez kapcsolódó emlékeket-eseményeket.
– Sajnos, még nem láttuk a kötetet, november 23-án délután tartjuk helyi bemutatóját. Örvendünk, hogy végre nyomdafesték őrzi a település múltját, s bár írások, cikkek, falufüzet eddig is jelent meg, a szintézis hiánypótló – hangsúlyozta a községvezető. 

Oltszemen
Bizonyára még Oltfejben sem jutott el mindenhova a hír, hogy nem kis kutatómunka révén a községi elöljáró nyomára akadt az oltszemi Mikes-kastély mellett működő egykori Schmutzler-féle lovarda hátasló-vérvonalának, és ennek génbirtokló két sárga kanca csikója már az önkormányzat oltszemi istállójában, megkülönböztetett gondozás mellett ropogtatja a friss szénát.
– Kelemen Attila parlamenti képviselőtől tudtam meg, hogy Magyarországon létezik egy olyan hátasló-vérvonal, amely innen, Oltszemről indult ki, s hogy Füzesgyarmaton találhatóak még ezt hordozó egyedek. Ezekkel az általa kitenyésztett lovakkal versenyzett Emil Schmutz­ler, az oltszemi kastély utolsó örökös-tulajdonosa 1928-ban az amszterdami olimpiai játékokon. Az oltszemi Lobogó nevű fedezőmént 1939-ben a Komárom-Esztergom megyei Kisbérre, a mai magyar lótenyész­tés fellegvárába szállították, ott születtek leszármazottjai, a Lobogó 2, Lobogó 3 és a Rádiházi nevű törzskönyvezettek. 
Nem volt könnyű a vérvonal további követése, de szerencsére élnek ott olyan törzskönyvvezető szakemberek, akik annyi év után is elő tudták venni a törzsvonal egyedeinek fejlapjait, és pontosan meg tudták mutatni, hogy milyen kacskaringós és hosszú volt a faj fedezőmének útja Oltszemtől Füzesgyarmatig. Felette nemes cselekedet volt az, hogy egy, a lovakat szerető magyar vállalkozócsoport a Maxim Bájos és a Fernándo Kedves nevű sárga csikókat megvásárolta és odaadományozta a bodoki köz­ségvezetésnek. Így a vérvonal kacskaringós, érdekes története bő 70 esztendő után visszakanyarodhatott Oltszemre. A polgármesteri hivatal falának egy részén fényképeken és törzslap-másolatokon lehet követni az elmondottakat. Ezek láttán-hallatán már e sorok írójának sem lehetetlen elképzelni, miként lesz az oltszemi fundus a háromszéki lovasversenyek egyik majdani központja, az önkormányzat terveiben ugyanis szerepel az Olt lankáján álló kezelőközpont övezetében egy nemzetközi előírásoknak megfelelő lovaspálya megépítése. 

Bővebben: Oltfejben szárba szökkennek az álmok

 

A háromszéki mintafalu

Bodok monográfiája: az élő történelem 

 

image
Nagy érdeklődés övezte a bodoki kismonográfia bemutatóját
A Székelyföld települései című könyvsorozat hetedik köteteként mutatták be a szerzők a Bodokról szóló monográfiát múlt csütörtökön, a helyi református gyülekezeti teremben.

Sokan voltak kíváncsiak a Háromszék Vármegye Kiadó által megjelentetett kiadványra, ami magától értetődik, hiszen a falutörténet a bodoki családok története is. Az igényes, keménykötésű kiadvány tizenkét szerző közös munkája. Roth Levente református lelkész házigazdaként az igehirdetést követően kiemelte, fontosnak tartja, hogy a székely falvakról megjelenik egy-egy kiadvány, hiszen a múlt az, ami minket meghatároz.

Bővebben: A háromszéki mintafalu

Felújították a Henter Károly Általános Iskolát

image
Kellemes környezet várja a község diákjait
Idén ősztől új köntösbe öltöztetett oktatási intézményben kezdhették a tanévet a község iskolásai. A Henter Károly Általános Iskola épületén kicserélték a tetőszerkezetet, a befödést a segesvári téglagyár által ajándékozott cserepekből oldották meg, kicserélték a csatornákat, valamint nyílászárókat, a meszelés mellett a folyosókat és az osztálytermeket gumiszőnyeggel látták el. A polgármester a munkálatok kapcsán elmondta: a parketta felszedése után további javításokra volt szükség, annyira gyenge volt a beton, hogy újra kell önteni és vasazni a felső emeletet, ehhez kértek további támogatást a megyei önkormányzattól, 65 ezer lejt kaptak. Az iskolafelújítást a bodoki önkormányzat helyi költségvetésből, valamint a Kovászna Megye Tanácsánál nyert pályázati pénzből fedezte. Még tervben van az épület szigetelése és külső lemeszelése is. <<

Kecskeméti orvoscsapat végzi a vizsgálatokat

(Egészségügyi szűrés Sepsibodokon)

2015. szeptember 9.
 
Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
 Még jó néhány nap van hátra tanévkezdésig, de a sepsibodoki Henter Károly Általános Iskolában akkora a nyüzsgés, mintha már becsengettek volna. Nem gyermekek és tanítóik, tanáraik, hanem orvosok, asszisztensek és helyi lakosok népesítik be két napja a folyosókat, tantermeket. A Bács-Kiskun Megyei Kórház közel húsz főnyi önkéntes csapata végez öt napon át ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat a község lakói körében.
Tíz különböző szakrendelőben és a rögtönzött laboratóriumban fogadják a pácienseket.
ORVOSOK
 Fodor Etelka nem tud semmilyen betegségéről, azt mondja, ez nagyszerű lehetőség, nem akarta kihagyni, EKG-ra és visszér-vizsgálatra jelentkezett. Béres András sokat betegeskedik, baj van a szívével, gyomrával, azért vesz részt a vizsgálatokon, mert szeretné összehasonlítani az itt észlelteket azzal, amit már korábban mondtak neki az orvosok. Bartók Mónika elsősorban a laborvizsgálatokért jött, vérszegény, és akarja tudni, jelenleg milyen a helyzete. Orbán Erzsébet nőgyógyászati problémával érkezett, de feliratkozott EKG-ra és laboratóriumi vizsgálatokra is, mert „ez olyan nagyszerű lehetőség, amiről nem maradhat le az ember”. Incze Zsuzsánna sorolja a betegségeit, már régóta sok mindennel kezelik, szerinte valószínű, hogy újat nem mondanak, de elvégeztet néhány analízist, mert szeretné összevetni az adott próbák eredményeit a korábbiakkal.
 Ádám Piroska szerint is „jó, hogy jöttek az orvosok”, ő is többféle vizsgálatra iratkozott fel. Daragics Piroska nőgyógyászhoz jelentkezett be, kislányával pedig a gyermekorvoshoz, és ott derült ki, hogy gyermekének gyenge a szeme, szakorvoshoz kell fordulniuk. „Nagyon örvendek a lehetőségnek, mert „nehéz minden alkalommal küldőpapírért menni a családorvoshoz, előjegyzésért és sorszámért Szentgyörgyre, majd még egyszer vissza a szakorvoshoz”. Lunguly Emma vérvételre, EKG-ra és ultrahangra kért belépőt, szerinte is „nagyszerű, hogy házhoz jöttek az orvosok”.
 Tizennégy szakorvos, négy asszisztens, egy informatikus és három gépkocsivezető alkotja a kecskeméti csapatot, akik az egészségügyi államtitkárság támogatásával, de önkéntes alapon vesznek részt a szűrőprogramban – tudtuk meg dr. Svébis Mihálytól, a Bács-Kiskun Megyei Kórház igazgatójától, aki elmondta, ez a tizedik erdélyi útjuk, korábban Hargita megyei településeken végeztek szűrővizsgálatokat, először rendezték be ideiglenes rendelőiket Háromszéken. Ez nem is kis munka, hisz a jelentkezők regisztrálásától kezdve minden olyan lépésre megoldást kellett találni, ami egy szokványos járóbeteg-rendelőben történik. Még egy tizenöt számítógépből álló informatikai rendszert is kiépítettek a különböző szakrendelők nyilvántartásának összekötésére, a program végén naponta összesítik az adatokat, majd a teljes dokumentációt, az összes leírással, eredménnyel együtt átadják a helyi családorvosnak, a megvizsgált személyek pedig távozáskor kapják kézhez saját eredményeiket.
 Mindez óriási csapatmunka, ami az iskola személyzete és személyesen Istók Judit igazgató, Fodor István polgármester, dr. Incze Réka családorvos nélkül nem valósulhatott volna meg – szögezte le dr. Svébis Mihály, aki még a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségével is egyeztetett, hogy a sürgősnek ítélt további vizsgálatokra, beavatkozásokra fogadják az általuk küldött pácienseket. Ilyen esetük már az első napon adódott, dr. Sántha Beáta fül-orr-gégész szakorvos, aki másodszor csatlakozott a csapathoz, mert azt látta, hogy a kollégái feltöltődve, sok élménnyel érkeztek haza az erdélyi szűrőutakról, egy hallásvizsgálatra jelentkezett középkorú férfinál fedezett fel garati daganatot, „ami a páciensnél eddig nem okozott panaszt, és ha időben megtörténik a műtéti beavatkozás, akkor az illető meggyógyulhat és teljes életet élhet”. Sántha doktornő elmondta, rendkívüli az emberek viszonyulása hozzájuk, „emiatt könnyebb az együttműködés és a vizsgálat is.” Dr. Szabadkai Gábor sebész negyedszer jön Erdélybe önkéntesként, azt mondja, nagy szeretettel veszik körül őket itt az emberek, hozzá főként visszérproblémával, ízületi panaszokkal, sérvvel jelentkeznek. A hétfői és tegnapi vizsgálatok alkalmával nem volt kirívóan sok a magas vérnyomású beteg, de a koleszterin- és a trigliceridszint általában emelkedett, ami a táplálkozási szokásokkal, a nagy mennyiségű zsír és hús, valamint kevés zöldség fogyasztásával függ össze – véli Svébis igazgató.
 Első nap százharmincan fordultak meg a sepsibodoki iskolában berendezett ideiglenes egészségügyi központban, tegnap délig hasonló volt a forgalom, de a kecskeméti csapat arra számít, mától még többen érkeznek, mert korábbi útjaik tapasztalatából tudják, hogy aki náluk megfordult, az elmondta a szomszédnak és így terjedt a hír a lehetőségről, mígnem lassan az egész falu megmozdul.
 Ma és holnap várják az oltszemieket és a zalániakat, pénteken azokat a bodokiakat, akik első két napon nem jelentkeztek, de ez a rend nem ennyire szigorú, a község bármely lakóját megvizsgálják, aki hozzájuk fordul – mondta az orvoscsapat vezetője.

Templomtorony-felújítás


image
Új színben a református templom tornya
 
Felújították a bodoki református műemlék templom tornyát. A középkori eredetű harangtorony valamikor a templomvár kaputornyaként szolgált, folyamatos átépítésen ment át, így mára csupán a földszinti része, az első övpárkányig, 15. századi.

Az elmúlt hetekben új cseréppel látták el az építményt, kicserélték a villámhárítót, és kijavították az omladozó vakolatot, valamint tervben van a torony belső részének felújítása is.  

„A gyülekezet megértette, hogy ha az egyházfenntartó járulék, ami tulajdonképpen a mi önrészünk, nem felel meg a püspökség által megszabott minimumnak, akkor nem pályázhatunk azon helyekre, ahová egyházmegyei ajánlás szükséges. Ennek köszönhetően három helyről jött be pályázat: a legnagyobb összeget Kovászna Megye Tanácsától kaptuk, 9 ezer lejt, az Erdélyi Református Egyházkerület 3 ezer lejjel támogatott, és ígéretet kaptunk arra, hogy a helyi önkormányzat is ennyivel segíteni fogja a munkálatokat” – fogalmazott Roth Levente lelkipásztor. 

Bővebben: Templomtorony-felújítás

FALUNAPOK 2016

további képek, oldalak megtekintése a "NEXT" gomb segítségével

 

 

 

 

2016 HU FALUNAPOK resize

 2016 RO FALUNAPOK resize

KÉPEK 2016

Nőnapi ünnepély
2016 március 6. a  bodoki művelődési házban   

a három településről (Bodok, Oltszem, Zalán )

180 nyugdíjas nőt köszöntött a bodoki önkormányzat, valamint meghívottként Tamás Sándor
megyei tanács elnök.


FALUNAPOK 2015

további képek, oldalak megtekintése a "NEXT" gomb segítségével

 

FALUNAPOK2015-0 resize

 

FALUNAPOK2015-1 resize

Bővebben: FALUNAPOK 2015